Fysioterapeut på Rosendal Rehabklinik satsar på kvinnohälsa

Rosendal Rehabklinik i Uppsala öppnar sin verksamhet den 1 augusti och bakom företaget finns ägaren och fysioterapeuten Madeleine Holm. Under pandemin har hon satsat på att vidareutbilda sig inom bäckenbottenhälsa för att kunna erbjuda kvinnor en plats där de kan få hjälp och stöd.

Madeleine inspirerades av den fysioterapeut hon gick hos i tonåren när hon valde sitt framtida yrke. Hösten 2017 tog hon examen från fysioterapeutprogrammet på Uppsala Universitet och har sedan dess arbetat med både geriatrisk rehabilitering, primärvårdsrehab och idrottsmedicin.

.- Vilken riktning min karriär skulle efter examen var jag inte helt säker på, men efter att jag tog steget att bli egenföretagare och arbeta privat inom primärvård har jag varit intresserad av att starta en egen verksamhet. Jag fullkomligt älskar att arbeta med motions- och idrottsskador, men har också ett nytt brinnande intresse för kvinnohälsa, berättar Madeleine.

I takt med att allt fler av hennes kvinnliga vänner och bekanta skaffade barn fick hon höra hur svårt det kunde vara att hitta rätt hjälp vid stödje- och rörelserelaterade besvär under och efter graviditeten. Madeleine insåg att det fanns ett behov av en bättre och mer tillgänglig vård för kvinnor med förlossningsskador och andra besvär från bäckenbotten, där fysioterapi har en central roll. Madeleine fortsätter:

- Vi vet att det är många som lider i det tysta, var sig det gäller inkontinensbesvär, påverkan under klimakteriet, samlagssmärta eller förlossningsskador så finns det hjälp att få. Jag valde att studera både privata kurser och läsa vidare på KI för få en bättre teoretisk och praktiskt kompetens inom ämnet.

Ett av målen med den nya verksamhet är att öka tillgången till kvinnohälsa i Uppsala.  Än så länge finns det inte så många fysioterapeuter i Region Uppsala som arbetar specifikt med bäckenbotten. Madeleine tipsar om att patienter kan hitta rätt genom fysioterapeuternas kompetenskarta: https://www.fysioterapeuterna.... . Där kommer även Rosendal Rehabklinik finnas listad när verksamheten öppnar.

- Till mig kan man komma för bedömning och rehabilitering, såklart också om man har kvarstående besvär i bäcken eller bäckenbotten långt senare i livet. Jag arbetar också med att stötta gravida och nyblivna mammor med träning, både individuellt och i grupp. Självklart kan man även söka till mig för besvär i andra delar av kroppen som t.ex. axlar, knän, nacke och ländrygg.